Bewustwording, hoe doe je dat?

Sprekers: Mirjam van Burgel en Jessica Overweg(Agentschap Telecom)

Mobiel internetten, contactloos betalen, camerabewaking: telecommunicatie is overal. Maar wat gebeurt er als telecommunicatie uitvalt?
Met  het programma Telekwetsbaarheid richt Agentschap Telecom zich op een aantal vitale sectoren, om organisaties bewust te maken van hun afhankelijkheid en de kwetsbaarheid van telecommunicatie. Door het bieden van handelingsperspectief helpen we maatschappelijke ontwrichting te voorkomen als onze telecominfrastructuur het laat afweten. Maar bewustwording, hoe doe je dat?

Eén van onze instrumenten is de quickscan, waarmee we bepalende factoren voor telekwetsbaarheid proberen te achterhalen. Waarom is de ene organisatie telekwetsbaar en de ander niet? Hangt telekwetsbaarheid samen met de bedrijfssector of zijn andere eigenschappen belangrijker? Hoe kunnen we zo veel mogelijk bedrijven bereiken met onze adviezen? Samen met het Behavioural Insight Team van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben we een veldonderzoek rondom de quickscan verricht.

In deze interactieve sessie vertellen we hoe ons programma bewustwording aanpakt en delen we geleerde lessen uit de praktijk. Samen met jou zoeken we naar antwoorden op bovenstaande en andere vragen.

Over de spreker

Mirjam van Burgel werkt als onderzoeker Telekwetsbaarheid bij Agentschap Telecom.
Met  het programma Telekwetsbaarheid wil het agentschap  organisaties bewust maken van de afhankelijkheid en kwetsbaarheid van telecommunicatie. Door het bieden van handelingsperspectief helpt zij maatschappelijke ontwrichting te voorkomen.
Mirjam heeft jarenlang gewerkt als risico-expert in de olie- en gasindustrie, waar ze zich bezig hield met de veiligheid en betrouwbaarheid van ondergrondse leidingen. De basis en interesse voor telecom is ontstaan gedurende haar werktijd bij KPN Research. Bij het programma Telekwetsbaarheid zet zij haar kennis van risico-evaluaties in op uitval van telecom en is bewustwording een belangrijk instrument. Hier maakte zij kennis met gedragsonderzoek.
Onderzoek heeft altijd als een rode draad door haar werkzaamheden gelopen. Toegepast onderzoek in de industrie en meer pionierend in de academische wereld  bij de ontwikkeling van laser-gebaseerde apparatuur om  vulkaagassen, poolijs en pinguïnbloed te analyseren.
Mirjam is gepromoveerd in de fysische chemie.

Jessica Overweg werkt ook als onderzoeker binnen het programma Telekwetsbaarheid bij Agentschap Telecom. Jessica heeft Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd. Binnen deze studie kwam zij in aanraking met onderzoek doen naar bewustwording en gedragsverandering. Na haar studie heeft Jessica bij KPN gewerkt, waar zij kennis opdeed op het gebied van telecommunicatie. Vervolgens is Jessica verder gegaan in de onderzoekswereld. Binnenkort promoveert zij op het gebied van taal & psychologie. Binnen al haar werkzaamheden staat multidisciplinair onderzoek, en daarbij leren over de grenzen van verschillende disciplines, centraal.

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen