De toepasbaarheid van gedrag- en cultuurtoezicht van markttoezichthouders voor inspectiediensten

Spreker: Quirine Diesbergen (ILT)

Er zijn veel bedrijven in Nederland die belangrijk zijn voor ons land. Grote dienstverleners op het spoor, in de lucht en in de publieke sector. Die bedrijven willen intrinsiek graag het goede doen. Is een traditionele benadering van onze diensten voor hen de meest geschikte, met inspecties en behorende sancties als een last onder dwangsom bij gevonden gebreken? Of zou je deze volwassen bedrijven, feitelijk instituties, niet moeten zien als volwaardige gesprekspartner op niveau? Dan kun je samen onderzoeken hoe ‘in control’ ze zijn in hun sturing en hun inzicht geven in hoe zij hun doelen beter kunnen realiseren.
Voor een antwoord op die vraag ging ILT kijken bij markttoezichhouders AFM en DNB, die gedrag- en cultuurtoezicht hebben ontwikkeld voor de grote banken en verzekeraars. In de workshop krijg je een overzicht van elementen daaruit die ook voor inspectiediensten interessant zijn èn ervaar je zelf hoe zo’n cultuuronderzoek werkt.

Over de sprekers

Quirine Diesbergen werkt al bijna haar hele carrière bij de overheid, in veel verschillende functies, van adviseur tot leidinggevende. De laatste jaren werkt ze in toezicht, eerst op het gebied van woningcorporaties, toen (binnen de Inspectie Leefomgeving en Transport, ILT) op het thema water. Recent is ze programmanager Bodem binnen de ILT geworden.

 

 

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen