In de sessie over de STEP-pilot laat Egmond zien hoe met het maken van een gedragsanalyse een goede interventie ontwikkeld kan worden. Hiervoor is de Behaviour Change Wheel-methode gebruikt. Na een toelichting van deze methode schetst Egmond het beleidsprobleem van de pilot: in de woningbouwsector blijft de subsidieregeling STEP (STimulering EnergiePrestatie woningen) achter bij de prognose; het te beïnvloeden en te stimuleren gedrag is dus: ‘Woningcorporaties vragen meer STEP-subsidies aan’.
Als eerste stap wordt het gedrag geanalyseerd om zo de gedragsfactoren die moeten veranderen om het gewenste gedrag te stimuleren, in kaart te brengen. Hiervoor zijn interviews gehouden bij 14 woningcorporaties: 7 aanvragende en 7 niet-aanvragende.
Vervolgens is op basis van de gedragsanalyse met behulp van de BCW-methode, de best passende interventie bepaald. Tot slot schetst Egmond de gekozen interventie, hoe RVOnl die heeft uitgevoerd en zo mogelijk, de eerste resultaten van deze interventie.
Over de spreker
Na zijn studie bedrijfskunde en een korte carrière als wiskundeleraar, is Egmond gaan werken bij de SVEN, een voorganger van RVOnl. Hij heeft daar een netwerk van vijf regionale voorlichtingskantoren opgezet. Daarna werd Egmond in 1995 programmamanager van het gedragsonderzoeksprogramma. Toen de energiebeparingsprogramma’s in de gebouwde omgeving een doelgroep benadering gingen hanteren, heeft hij hierin een gedragsaanpak ontwikkeld. Het doelgroeponderzoek hiervan heeft Egmond gebruikt voor zijn promotie met als doel de volgende vraag te beantwoorden: ‘Kun je op basis van een analyse van het gedrag interventies ontwikkelen?’ Dat het antwoord hierop “ja” is, is binnen Novem en later RVOnl in verschillende gedragsprojecten bewezen. Sinds twee jaar houdt Egmond zich bezig, in een team van collega’s, met het verankeren van de toepassing van gedragskennis binnen RVOnl. De STEP-pilot is hier een onderdeel van en komt in de deelsessie aan de orde.