Hoe pak je het opstellen van een waarschuwende disclaimer gedegen en wetenschappelijk gefundeerd aan, als je doel niet alleen bewustwording is, maar ook gedragsverandering? Welke gedragstechnieken zijn geborgd in de disclaimer en waarin (en waarom) verschillen deze van de oude disclaimer “Speel Bewust, 18+”?
Ook gaan ze in op de vraag: welke keuzes maak je als je maar 7 woorden hebt om alle kennis en gevonden inzichten te bundelen? Een belangrijke les in duidelijk prioriteren in je techniekselectie, die voor elke gedragsveranderaar relevant is.
Tot slot is er meer ruimte voor interactie & discussie. Samen met de deelnemers zoomen we dieper in op kansen die er in het veld liggen om de inzichten uit de sessie te vertalen naar andere preventieve settings.
Sprekers
Sabine Jansen is gedragspsycholoog bij Dijksterhuis & van Baaren. Als teamlead op het thema Gezondheid, Zorg & Welzijn, zet ze zich dagelijks in om interventies en beleid op het gebied van gezondheid en preventie beter aan te laten sluiten op hoe mensen écht werken. Ook leidt ze professionals in publieke en private organisaties op om te werken met gedragskennis.
Anouk Tuijnman werkt als wetenschappelijk onderzoeker bij het Trimbos-instituut, op de thema’s gamen, gokken en mediawijsheid. Ze houdt zich niet alleen bezig met wetenschappelijk onderzoek en kennisvergaring, maar slaat ook een brug naar de praktische toepassing van dit onderzoek om kinderen, jongeren en andere gebruikers van media en kansspelen te helpen een gezonde (digitale) balans te vinden in hun leven.
Tony van Rooij is hoofdonderzoeker gamen, gokken en digitale balans bij het Trimbos-instituut. Zijn huidige activiteiten binnen het Trimbos-instituut (vanaf 2017) richten zich op het bevorderen van verantwoord gebruik van video games, kansspelen en nieuwe media via een veelvoud aan onderzoeks-, beleidsondersteunende en voorlichtende projecten op deze dossiers