Reactance is niet alleen negatief, maar soms ook heel gezond. Reactance is er in vele mate, van vrij onschuldig: een verzameling van fietsen bij het bordje 'geen fietsen plaatsen', maar je ziet het ook in hevigere vormen als staken en opstand en complotdenken.
In deze sessie staan we stil bij verschillende vormen van bij-effecten/reacties op gedragsbeïnvloeding, waaronder reactance. Wat doe je als een (ongewenst) bij-effect optreedt? Welke interventies zijn succesvol gebleken en welke zijn gedoemd te mislukken?'
=> Maar vooral, Hoe is een ongewenst effect te voorkomen?
En, wat je bovendien leert, is dat reactance een wat ouderwetse interpretatie van observaties is waarbij de vrijheidsbeperking centraal staat. Het gooit alle motieven en soorten defensieve zelf-regulerende reacties op 1 hoop en het differentieert in zijn observatie niet naar de "authentieke beslissingsbalans" versus “specifieke emotie-regulatie reacties” zoals vermijding, herinterpretatie en onderdrukking (als dat al bestaat).
Sprekers
Bart Schutz is consumenten psycholoog en deed > 1.000 online onderzoeken naar beïnvloeding van consumentengedrag. Hij is 1) voorzitter van de sectie Sociale en Economische Psychologie van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), 2) keynote speaker, 3) gastdocent aan universiteiten, 4) medeoprichter van OnlineDialogue.com, TeamCROco.com en Ulaya.com, en 5) adviseur omtrent effectieve en ethische gedragsbeïnvloeding voor grotere bedrijven en autoriteiten (AFM en ACM). Tot slot speelde Bart een hoofdrol in de VPRO-Tegenlicht docu ‘What Makes You Click?’.
Prof. dr. Arie Dijkstra is hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen met zijn leerstoel Sociale Psychologie van Gezondheid en Ziekte. Zijn expertise ligt op het gebied van in gedragsverandering- en beïnvloeding. Hij onderzoekt dit complexe proces bij allerlei gezondheidsgedragingen, zoals gezond eten, afstand houden om covid-19 besmetting te voorkomen en niet-klinische verslavingen (zoals roken). Op dit moment leidt hij een innovatieve onderzoekslijn naar hoe psychologische weerstand gedragsverandering in de weg staat. Hij gebruikt het paradigma van “geïnduceerde oogbewegingen” om systematisch het werkgeheugen te belasten; de “plaats” waar veel weerstand zich manifesteert. Daarnaast onderzoekt hij hoe corona-complottheorieën gedragsverandering in de huidige pandemie in de weg staan.
Terugkijken